13Ιαν2015 – Μονόγραμμα

Επεισόδιο 5ο: «Κυριάκος Κατζουράκης»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Πολύπλευρη προσωπικότητα στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας είναι ο δημιουργός – ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών -ΑΣΚΤ, με δάσκαλο στη ζωγραφική τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη. Το 1968 πήρε το Βραβείο «Παρθένη» και το 1972 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και συνέχισε τις σπουδές του στη χαρακτική και μεταξοτυπία στο St. Martin’s School of Art και στο Croydon School of Art. Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο London Film School, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε δείγματα της δουλειάς του στη Serpentime Gallery στο Λονδίνο, με τη βοήθεια του Eduardo Paolozzi. Ο Κυριάκος Κατζουράκης αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale του Παρισιού το 1980 και στην Biennale Sao Paolo το 1979. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας 5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Η ζωγραφική του Κυριάκου Κατζουράκη είναι ανθρωποκεντρική και κυρίως τον απασχολεί ο άνθρωπος, ο πολίτης, η καθημερινότητα, το κοινωνικό περιβάλλον, η ισότητα, με ματιά κριτικού ρεαλισμού. Το προσωπικό σύμπαν του ρεαλιστή ζωγράφου αποκαλύπτεται στην αυτοβιογραφική του ταινία όπου παρουσιάζεται το σύνολο του εικαστικού του έργου με πάνω από 50 χρόνια δημιουργίας, στοχασμού και αναζητήσεων. Καταγράφεται το πολυσήμαντο έργο του Κατζουράκη με ελαιογραφίες, σχέδια, μακέτες σκηνικών για το θέατρο και κυρίως μεγάλα έργα όπως το «Τέμπλο- Οίκος ενοχής», ανθρώπινο μαρτυρολόγιο και ύμνος στη γυναίκα, τα Νυχτερινά που είναι τοπία με έντονη τη γυναικεία παρουσία και τις Ιστορίες με σιδηροδρομικούς σταθμούς και πολλές άλλες σημαντικές δημιουργίες του. Παράλληλα, ο Κυριάκος Κατζουράκης έχει σκηνογραφήσει στο Θεάτρο Τεχνης, το Προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και έκανε τα κοστούμια της ταινίας Μέρες του ΄36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο ίδιος ο Κατζουράκης έχει σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες: Μικρές εξεγέρσεις, Γλυκιά Μνήμη, Δρόμος προς τη Δύση κ.ά.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.