20Ιαν2015 – Μονόγραμμα

Επεισόδιο 6ο: «Γιάννης Κόκκος»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Δημιουργός με διεθνή ακτινοβολία και παγκόσμια αναγνώριση ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος αφηγείται την πορεία της ζωής του και τη διαδρομή του στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και από μικρός εκδηλώνει την καλλιτεχνική του τάση. Τη κλίση του αυτή διέκρινε αμέσως ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης. Σχεδόν από τα ένδεκα του χρόνια είχε αποφασίσει ο Γιάννης Κόκκος πως θα ασχοληθεί στο χώρο του θεάτρου και συγκεκριμένα με τη σκηνογραφία.

Το 1963 πηγαίνει στη Γαλλία και παρακολουθεί μαθήματα σκηνογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Στρασβούργου. Την πρώτη επαγγελματική σκηνογραφία πραγματοποιεί το 1965 και από τότε ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Δημιούργησε ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος και ως σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια, στα κορυφαία λυρικά θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου, όπως τη Σκάλα του Μιλάνου, την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, το Μουσικό Φλωρεντινό Μάιο κ.ά.

Συνεργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια με κορυφαίους δημιουργούς ιδιαίτερα με το μεγάλο σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, ο οποίος τον μύησε στον υπέροχο κόσμο της σκηνοθεσίας, τον Ζακ Λασάλ κ.ά. και εδώ και τριάντα πέντε χρόνια συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη περιπέτεια της θεατρικής ανανέωσης.

Έχει γράψει το βιβλίο Ο σκηνογράφος και ο ερωδιός, όπου περιγράφει τα μυστικά ενός μεγάλου τεχνίτη της σκηνής, με γνώση, θέρμη και μεράκι. Το βιβλίο του Γιάννη Kόκκου μιλάει για την προσωπική του περιπέτεια στο θέατρο, κι αυτή, όντας αυθεντική, μας οδηγεί τελικά στη μεγάλη περιπέτεια της δημιουργίας, στην ομοούσια τριάδα: τέχνη, ζωή, τεχνική. Γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό είναι ένα συγκλονιστικό αφήγημα, που δεν αφορά στενά στον κόσμο του θεάτρου.

Τα τελευταία χρόνια ανέβασε στο Ηρώδειο -το 2013- με την Εθνική Λυρική Σκηνή την όπερα του Richard Wagner «Ιπτάμενος Ολλανδός», το 2014 τον «Οθέλλο» του Βέρντι, και φέτος σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή, και πάλι, την όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» στο Μέγαρο Μουσικής στις 21, 28, 31 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2015.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.