27Ιαν2015 – Μονόγραμμα

 «Παναγιώτης Κουνάδης»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Συλλέκτης, μελετητής του ελληνικού τραγουδιού είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης, με έργο πολύπλευρο και σημαντικό για την ιστορία, τη σημασία και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Την πορεία της ζωής του αφηγείται στην αυτοβιογραφική του ταινία.

Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, όμως μεγάλωσε κι έζησε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θυμάται τα μαθητικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με την Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας όπου έπαιζε πνευστά, τις πρώτες νεανικές ανησυχίες, τις γυμνασιακές σπουδές του στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και ύστερα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η αγάπη του για τη μουσική και γενικότερα για το ελληνικό τραγούδι φάνηκε από νωρίς και υπήρξε ο Παναγιώτης Κουνάδης από το 1961 ιδρυτικό μέλος του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής» και αργότερα, το 1976, του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών».

Έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόνης και επί πλέον στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (E.P.H.E.) Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες και Εθνικομουσικολογία.

Ο Παναγιώτης Κουνάδης μιλά για την ελληνική μουσική, για το ρεμπέτικο και παρουσιάζει τη μοναδική συλλογή του από παλιά ραδιόφωνα, γραμμόφωνα και σπάνιους δίσκους. Κυρίως αναφέρεται στο πως δημιούργησε το 1993 το «Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας», τις ψηφιακές εκδόσεις από δίσκους 78 στροφών που έχει επιμεληθεί, τις συνεργασίες του ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όπου συνεργάστηκε ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος. Ακόμα αναφέρει τη συγγραφική του δραστηριότητα και τις συνεργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.