29Απρ2015 – Μονόγραμμα

 «ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο μουσικό στερέωμα ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, ο δημιουργός με το πηγαίο ταλέντο που σηματοδότησε με την παρουσία και με τη σπάνια μελωδική του έκφραση τη μουσική στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στην Αθήνα, τόπος καταγωγής της μητέρας του ο Τσεσμές της Μικράς Ασίας και τα ακούσματα των παιδικών του χρόνων υπήρξαν οι μελωδίες της Μικρασίας και οι ψαλμωδίες της εκκλησίας. Η σχέση του με το «νέο κύμα» στα πρώτα του βήματα ήταν στις μπουάτ της εποχής και η καθιέρωσή του ως συνθέτης έγινε με το πρώτο κιόλας έργο, που του εμπιστεύτηκε η ιέρεια του Ελληνικού Χοροδράματος, η Ραλλού Μάνου, το «Άστραψε η Ανατολή».

Ο Βασίλης Δημητρίου ανήκει στη χορεία των συνθετών με την ουσιαστική και βαθιά γνώση της ιστορίας των μουσικών ειδών, των στυλ, της αλχημείας των ηχοχρωμάτων κι όταν ακόμα ακολουθεί την παράδοση έχει τα εφόδια, την ευχέρεια και την ικανότητα να τα ξεπερνά και να δημιουργεί πάντα διάφορα και πρωτότυπα έργα: στο Αρχαίο δράμα, στην Αριστοφανική κωμωδία, στο σύγχρονο θέατρο, στην τηλεόραση και στην έντεχνη λαϊκή μουσική δημιουργία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα του στις τηλεοπτικές σειρές: «Ο Κατάδικος», «Καπνισμένος Ουρανός», «Κίτρινος Φάκελος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Ματωμένα χώματα», «Κ.Γ.Καρυωτάκης» κ.ά. Θυμίζουμε ακόμα τα τραγούδια του που αγαπήθηκαν και έγιναν διεθνείς επιτυχίες όπως: Χαλασιά μου, Μαρία με τα κίτρινα, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Πεπρωμένο, Πόσο πολύ σ’ αγάπησα, Άλλη μια μέρα κ.ά. Οι στίχοι πολλών τραγουδιών του είναι γραμμένοι από τον ίδιο.Το διαχρονικό έργο του έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Καρόλου Κουν» και το έπαθλο «Δημήτρης Μητρόπουλος» για τη θεατρική μουσική του.

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης