31Μαρ2015 – Μονόγραμμα

««Λουκιανός Κηλαηδόνης»»

Η μουσική του και τα τραγούδια του, η φωνή του, το ύφος του, είναι αναγνωρίσιμα από την πρώτη κιόλας στροφή. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ο τροβαδούρος της εφηβείας των σημερινών πενηντάρηδων (και βάλε…), πτυχιούχος του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, αφού ασχολήθηκε με την Αρχιτεκτονική για ένα …πρωινό, αφιερώθηκε σ’ αυτό που αγαπάει και που αγαπήσαμε κι εμείς.
Τραγούδια που από την πρώτη κιόλας στιγμή σε παρασύρουν σε ένα αλέγκρο, καμιά φορά και θλιμμένο χορευτικό. Τραγούδια που θέλεις να ξανακούσεις και να ξανατραγουδήσεις. Τραγούδια σε στίχους δικούς του αλλά και σε συνεργασία με σπουδαίους στιχουργούς, τον Νίκο Γκάτσο, τον Γιάννη Νεγρεπόντη, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Από τα «Μικροαστικά», ως τη «Χαμηλή πτήση» και από τα «Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» ως το «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά», μεσολαβούν υπέροχες μελωδίες και η πορεία του Φτωχού και μόνου Καουμπόι διαγράφεται σταθερή και με συνέπεια. «Και πολύ κόπο» προσθέτει ο ίδιος. «Αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο εμένα».
Με τραγούδια κυρίως αυτοβιογραφικά, όπως εξομολογείται: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν δεν εκπλήσσονται καθόλου από αυτό, υπάρχω ανάγλυφος μέσα από τη δουλειά μου».
Ακόμα τα «Θερινά σινεμά, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» ως τη συνεργασία με την Preservation Hall Jazz μπάντα της Νέας Ορλεάνης, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογραφικές ταινίες.
Λάτρης των ζωντανών εμφανίσεων και των ανοιχτών χώρων, μετά από το Πάρτι στη Βουλιαγμένη το 1983, το ελληνικό Woodstock, όπως χαρακτηρίστηκε με 70.000 κοινό, συνεχίζει αδιάλειπτα τις συναυλίες του πλουτίζοντας τη μουσική, με θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.
Το 1999 δημιουργεί μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά το δικό τους χώρο θεάματος το «Μεταξουργείο» .
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη – Χρίστος Ακρίδας