14Μαϊ2018 – Σαν Μαγεμένοι

«Ιούλιος Καίσαρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η δολοφονία του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. ή κατά τους Ρωμαίους, στις «Ειδούς του Μαρτίου».

Ένας αναστοχασμός για τη δημοκρατία, την τυραννία και κυρίως για τον ίδιο το λαό και τις ευθύνες του.

H σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη, ο πρωταγωνιστής Ρένος Χαραλαμπίδης και ο μουσικός Πέτρος Κούρτης, μιλούν στον Γιώργο Δαράκη για τους χαρακτήρες και τον τρόπο που προσέγγισαν το έργο.

Τέλος, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αναλύει δραματολογικά το έργο που υπολογίζεται ότι γράφτηκε το 1598-1599 με την επιρροή του Πλούταρχου να είναι φανερή.

Μια διαφορετική ματιά σε θεατρικές παραστάσεις της σεζόν, οι οποίες αποτελούν λόγο αλλά και αφορμή για την προσέγγιση των ανθρώπων του θεάτρου: συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, σκηνογράφων, φωτιστών, ενδυματολόγων.

Κάθε εβδομάδα η εκπομπή θα μας ταξιδεύει σε μια θεατρική δημιουργία. Ξεναγός μας η ματιά των συντελεστών της παράστασης αλλά και άλλων ανθρώπων, που υπηρετούν ή μελετούν την τέχνη του θεάτρου. Αρωγός, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την παράσταση.

Πρόκειται για μια διαδικασία αναζήτησης: ανάλυση της συγγραφικής σύλληψης, της διαδικασίας απόδοσης ρόλων, της ερμηνείας τους και τελικά της προσφοράς τους σε όλους μας. Όλες αυτές οι διεργασίες που, καθεμιά ξεχωριστά, αλλά τελικά όλες μαζί, επιτρέπουν να ανθήσει η μαγεία του θεάτρου.

Παραγωγή: ΕΡΤ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης
Αρχισυνταξία: Γιώργος Δαράκης
Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου
Παρουσίαση: Γιώργος Δαράκης