30Σεπ2019 – Το Θέατρο της Δευτέρας «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι

«Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι

Το δράμα του Ιταλού Ούγκο Μπέτι (1892-1953) «Η ανταπόκριση», γραμμένο το 1952, είναι ένα έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Θεατρική σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης.
Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης.
Συγγραφέας: Ούγκο Μπέτι (Ugo Betti).
Μετάφραση-διασκευή: Μίνως Βολανάκης.
Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.
Μουσική επιμέλεια: Ηλέκτρα Παπακώστα.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης.
Παίζουν: Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Βασιλάκου, Ανδρέας Λάζαρης, Ελένη Κούρκουλα, Γιώργος Μοσχίδης.
Διάρκεια: 122΄

Υπόθεση: Μετά την επανάσταση ο Τζιοβάνι έχει αποσυρθεί σε μια εξοχική κατοικία κοντά στα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του, τη Λουίζα. Ζουν μόνοι, ο γιος τους χάθηκε σε ένα «δυστύχημα» μερικά χρόνια πριν. Όταν δέχεται την επίσκεψη παλαιών συντρόφων που θέλουν να τον πείσουν να αναμειχθεί πάλι με την πολιτική -ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες με απήχηση στον κόσμο- δελεάζεται από την ιδέα. Η συζήτηση, ωστόσο, αποκαλύπτει μερικές απάνθρωπες και καθόλου ιδεαλιστικές πτυχές της επανάστασης, όπως ότι ο πατέρας μιας νεαρής στρατευμένης ακολούθου, της Ρόζας, που βρίσκεται μαζί τους, δολοφονήθηκε από τους ομοϊδεάτες του για να αποκτήσει το κίνημα έναν ήρωα. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και τώρα, ο «εχθρός» απειλεί, είναι κάπου εκεί, κοντά τους.
Το επόμενο θύμα είναι ο ίδιος, αλλά όταν το αντιλαμβάνεται είναι αργά, δεν θα προλάβει να διαφύγει. Μέσα στο αδιέξοδο, ο Τζιοβάνι θα μιλήσει για το γιο του και θα πει στη γυναίκα του -για πρώτη φορά- ότι εκείνος αυτοκτόνησε. Στο τέλος, η πίστη και η θυσία της Ρόζας γεννούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανταπόκριση από την άλλη, την απέναντι πλευρά.