29Απρ2019 – Το Θέατρο της Δευτέρας «Το Στραβόξυλο»

«Το Στραβόξυλο»

Η εκπομπή «Το Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει την απολαυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Το Στραβόξυλο» (1940), έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρικός συγγραφέας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νικολάκη Μαρουλή ερμηνεύει ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Υπόθεση: Ο Νικολάκης Μαρουλής καταδυναστεύει την οικογένειά του και όλο τον περίγυρό του με την ακατάσχετη γκρίνια και τις φωνές του.

Οι εμμονές του οδηγούν την ανιψιά της γυναίκας του Καίτη, που φιλοξενείται το σπίτι του, να επιχειρήσει να δώσει τέλος στη ζωή της, όταν ο θείος της την εκθέτει με σκληρότητα στα μάτια του αγαπημένου της, αποκαλύπτοντας την επιπολαιότητά της να φλερτάρει και με έναν άλλον άντρα.

Το γεγονός αυτό θα θορυβήσει τον γκρινιάρη Νικολάκη, ο οποίος θα αρχίσει να δείχνει τον τρυφερό και γεμάτο καλοσύνη χαρακτήρα του, βοηθώντας το ζευγάρι να σμίξει, ενώ θα αποδειχθεί και ο πλέον γενναιόδωρος ανάμεσα στους συγγενείς της Καίτης, αφού μόνος εκείνος θα αναλάβει να την προικίσει, αγνοώντας τις υπεκφυγές της υπόλοιπης οικογένειας.

Το έργο προβλήθηκε για πρώτη φορά στο «Θέατρο της Δευτέρας» στις 28 Δεκεμβρίου 1981.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς.
Τηλεσκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης.
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Κραουνάκης.
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Καρύδης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης.
Παραγωγός: Κωστής Λειβαδέας.
Διάρκεια: 114΄

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι: Γιάννης Γκιωνάκης, Μπέτυ Βαλάση, Καίτη Τριανταφύλλου, Νίκος Τσούκας, Πωλίνα Γκιωνάκη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιώργος Κιμούλης, Άρης Βλαχόπουλος, Ρίτα Τσάκωνα, Κώστας Ντάγκας, Ελένη Γερασιμίδου.