13Μαϊ2016 – Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στον 102FM της ΕΡΤ3

Στο στόχο της κυβέρνησης «το τέλος του 2016 να είναι και το κλείσιμο οποιασδήποτε υφεσιακής διαδρομής», όπως είπε, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και τον Βασίλη Πεκλάρη.

«Προσπαθούμε να έχουμε μια χώρα πλεονασματική για να μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν με λάθος επιλογές και συντηρώντας ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς» επισήμανε, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε «μια πολύ σημαντική ευθύνη από τον Ιανουάριο για ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας. Κάναμε έναν συμβιβασμό όλοι μαζί με το πρόγραμμα του Αυγούστου και βάλαμε ένα στοίχημα: Να είναι η χώρα μας συνεπής, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε αναγκαστεί κατά κάποιο τρόπο», πρόσθεσε, «να συμφωνήσουμε σε μέτρα που έχουν χαρακτήρα υφεσιακό ή λιτότητας, και ταυτόχρονα συζητάμε στην κοινοβουλευτική ομάδα για να έχει η χώρα καθαρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2016», τόνισε ο κ.Φάμελλος, καθιστώντας σαφές ότι «δεν υπάρχουν ζητήματα αμφισβήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα, γιατί πολλά τα συμφωνήσαμε το καλοκαίρι», όπως είπε.

Σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι «οι πολιτικοί, και η δημοσιογραφία σε έναν βαθμό, θα πρέπει να ξεφύγουν από τους χρησμούς και την υποθεσιολογία, που την τυραννά τον τελευταίο χρόνο γιατί έχουν διαψευστεί. Αυτό που κρατάμε είναι η απόφαση του Eurogroup ότι έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα της Ελλάδας χωρίς καμία νέα επιβάρυνση. Αυτό μας δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δεν εφησυχάζουμε για το μέλλον του πολίτη. Δυστυχώς, πολλοί ακόμη σκέφτονται αρνητικά. Είναι ντροπή η αντιπολίτευση να καλεί και να εγκαλεί τους ευρωπαίους για σκανδαλώδη ανοχή απέναντι στην Ελλάδα.

Κάποιοι καταστροφολογούν με υποθέσεις και όχι με αποδείξεις», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Επιστροφή στη δραχμή, ξεπούλημα και απολύσεις και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ή να παραμείνουμε τίμιοι και αποτελεσματικοί στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πολιτική εναλλακτική παρά το να αγωνιστούμε να βγούμε από την επιτροπεία. Έχουμε αλλάξει σελίδα και αυτό πρέπει να το καταλάβει η αντιπολίτευση, που τη νοιάζει μόνο να πάρει πίσω την καρέκλα της», ανέφερε.

Αναφορικά με πιθανές πολιτικές συνεργασίες, ο κ.Φάμελλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε άνοιγμα στο δημοκρατικό τόξο και η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή, γιατί εμείς λέμε ό,τι έχουμε συναποφασίσει είναι κοινός τόπος», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα νομιμοποιήσουμε όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Δεν αποκλείουμε κανέναν από τη συζήτηση, όχι όμως και όσους μιλούν για ένα ψευδές τέταρτο μνημόνιο», τόνισε, καλώντας την αντιπολίτευση «να ξεφύγει από τον επαρχιωτισμό της».

Τέλος, σε ερώτηση για την πιθανότητα ανασχηματισμού ο κ.Φάμελλος δήλωσε ότι «τα ζητήματα του ανασχηματισμού μπαίνουν από τα ΜΜΕ και όχι από την κυβέρνηση. Δεν είμαστε οπαδοί της άποψης ότι αλλάζοντας τα πρόσωπα αλλάζεις την πολιτική και παραλλάζεις την πραγματικότητα. Προφανώς και υπάρχει χώρος για καινούργια μυαλά. Το σημαντικό όμως είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία», κατέληξε.