17Φεβ – Η Τάνια Βαλαμώτη, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

Την τρίτη και… τυχερή φορά πέτυχε το στόχο της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη, η οποία εξασφάλισε το σημαντικό ποσό του 1.890.000 ευρώ για την ερευνητική της ιδέα να ανασυνθέσει την προϊστορική κουζίνα από το Αιγαίο μέχρι την κεντρική Ευρώπη.
Πρόκειται, μάλιστα, για τη μοναδική Ελληνίδα μεταξύ 302 ερευνητών, η οποία επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
«Κάνουμε την έρευνά μας πολλά χρόνια σε πιλοτικό επίπεδο και για αυτό εγκρίθηκε η χρηματοδότηση. Κατάφερα να πείσω ένα πάνελ αποτελούμενο από 15 ειδικούς από όλη την Ευρώπη ότι πρέπει να καταστήσουμε τη διερεύνηση ουσιαστική και με αποτελέσματα που θα είναι χρήσιμα και για τους ερευνητές και το ευρύ κοινό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τη μακρά διάρκεια της κατανάλωσης τροφίμων που μας πηγαίνουν πίσω 7.000 και 8.000 χρόνια πριν», δήλωσε στον 102fm της ΕΡΤ3 και τη Λέλα Κεσίδου.
Σύμφωνα με την κυρία Βαλαμώτη, πρόκειται για μια «πολυδιάστατη έρευνα κι ένα πρόγραμμα που κινείται σε πολλά επίπεδα, με έμφαση στα φυτικά συστατικά της διατροφής και τα κατάλοιπα τροφίμων», περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τα είδη φυτών που κατανάλωναν, τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και την «αποκρυπτογράφηση συνταγών», όπως είπε.
Η έρευνα της κυρίας Βαλαμώτη και ομάδας επιστημόνων για τους πολιτισμούς της διατροφής της προϊστορικής Ευρώπης, από τη νεολιθική εποχή έως την εποχή του σιδήρου, θα διαρκέσει πέντε χρόνια και ο κύριος όγκος της θα γίνει στο ΑΠΘ.