17Φεβ – Ο καθηγητής «Θεωρητικής Αστροφυσικής», Κώστας Κόκκοτας στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

Ως «δώρο» του Αϊνστάιν προς την επιστημονική κοινότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη διατύπωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (1916), χαρακτήρισε την πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας, ο οποίος διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με ειδίκευση στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, Κώστας Κόκκοτας.
Μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και τη Λέλα Κεσίδου, ενόψει διάλεξης που πρόκειται να δώσει στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συλλόγου Αποφοίτων σε συνεργασία με την Πρυτανεία και το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει μία θεωρία, η οποία επιβεβαιώνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφτανε η στιγμή που η ανθρωπότητα θα είχε τη δυνατότητα να μετρήσει τέτοια αδύναμα σχήματα από το σύμπαν», ανέφερε.
Ο κ.Κόκκοτας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ιδίου και του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας, όπως είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η τεχνολογία θα δώσει σύντομα καινούργια ερωτήματα και πιθανώς σε λίγα χρόνια να αρχίσουμε να αμφισβητούμε και τον Αϊνστάιν»!
«Η γνώση δεν σταματά. Είμαστε σε μια πολύ καλή θέση στην αντίληψή μας για το σύμπαν, αλλά η προσπάθεια για την κατανόηση της φύσης δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν άνθρωποι», τόνισε ο καθηγητής.
Η διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο Κτήριο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (3ης Σεπτεμβρίου), στις 6.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.