18Φεβ – Ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

Στο ανησυχητικό φαινόμενο της χρήσης αναβολικών ουσιών από έναν στους τέσσερις αθλούμενους που μετείχαν σε σχετική έρευνα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «SAFE YOU», Βασίλης Μπαρκούκης, μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και τη Λέλα Κεσίδου.
«Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στα γυμναστήρια για να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά αντί να το πετύχουν αυτό επιβαρύνουν την υγεία τους χρησιμοποιώντας αναβολικές ουσίες», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «το πιο επικίνδυνο είναι ότι αναπτύσσεται μια κουλτούρα που οδηγεί στη χρήση αυτών των ουσιών», καθώς και ότι «δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου χρήσης αναβολικών ουσιών για όσους κάνουν αναψυχικό αθλητισμό».
Το πρόγραμμα «SAFE YOU» θα διαρκέσει έως το 2017, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και συντονίζεται από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, ενώ στην έρευνα που έγινε στο πλαίσιό του μετείχαν περίπου 220 άτομα από το χώρο της μαζικής άθλησης, ηλικίας από 15 έως 25 ετών, η πλειονότητα των οποίων (156 άτομα) ήταν άνδρες.
Το 60% του δείγματος ασχολούνταν με το fitness και το 23,6% με το bodybuilding. Επίσης, το 5,5% των αθλούμενων που χρησιμοποιούν ουσίες ντόπινγκ προέρχεται από το χώρο των πολεμικών τεχνών και ένα άλλο 5,5% από τους αγώνες δρόμου.
Οι πέντε συχνότεροι λόγοι για τη χρήση ουσιών ντόπινγκ ήταν η ταχύτερη ανάρρωση/ξεκούραση μετά την άσκηση (48.1%), η περιέργεια (42.3%), η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών ουσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός φυσιολογικού προγράμματος άσκησης (40.4%), η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών βοηθά να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα (38.5%), καθώς και η λεγόμενη «κοινωνική νόρμα», δηλαδή το να ακολουθεί κάποιος αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι γύρω του (38.5%).
Στόχος του προγράμματος, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού εργαλείου, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και προπονητές, προκειμένου να ενισχύσουν την πληροφόρηση των αθλητών και αθλουμένων για την προστασία τους και την αποφυγή της χρήσης αναβολικών ουσιών.