26Φεβ – Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

«Σωστή κίνηση» χαρακτήρισε την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και στους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη.

Για το ενδεχόμενο χρήσης του δικαιώματος βέτο από τη χώρα μας υποστήριξε ότι «είναι ένα όπλο, αλλά δε λύνει το πρόβλημα διότι, στην παρούσα φάση, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος».

Απαντώντας στα σενάρια περί σχεδίου της Ευρώπης ώστε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες δήλωσε «δε θα ήταν σοβαρό να πω ότι πρόκειται για σχέδιο όταν δε γνωρίζουμε από ποιόν εξυφαίνεται και με ποιες συμφωνίες». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι γεγονότα όπως η στάση της Τουρκίας, η αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για την αναγκαιότητα τήρησης των υποσχέσεών της περί επανεισδοχής και η ανοχή σε ακραίες φωνές δείχνουν ότι μπορεί και να υπάρχει».

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι το προσφυγικό είναι «ένα πρόβλημα με δυσοίωνη προοπτική» υπογραμμίζοντας ότι απαιτεί εθνική στάση και όχι αντιπαραθέσεις. Μάλιστα, σημείωσε «δεν αποδίδω την ευθύνη για αυτό που ζούμε τώρα στην κυβέρνηση. Έχει ευθύνη, αλλά όχι την κύρια. Την κύρια ευθύνη την έχει η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση της απέναντι στις υπό ένταξη χώρες».

Σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι ήδη χθες κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας διευκρινίσεις για τις επιχειρησιακές ενέργειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το χρονικό διάστημα της παρουσίας της και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.