Συζητάμε με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ “SOYALISM” Stefano Liberti & Enrico Parenti, μιας ερευνητικής ματιάς στο πως πολυεθνικοί κολοσσοί αποκτούν τον έλεγχο της καλλιεργήσιμης γης και της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών και κρέατος. Η ταινία αποκαλύπτει πως με τη βιομηχανική γεωργία, τα τρόφιμα παράγονται και διατίθενται όχι για την κάλυψη των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά για την αύξηση του μεριδίου στην αγορά της τροφής και των μεταφορών, με σκοπό το κέρδος. Και αυτό οδηγεί σε αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος, μειώνει τη βιοποικιλότητα, εξαφανίζει τους μικρούς αγρότες και φορτώνει στις τοπικές κοινωνίες το κόστος διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται για πρόσβαση στη γη και για διατήρηση της διατροφικής τους κυριαρχίας.

Παραγωγή: ΕΡΤ-3
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Τσέπος, Άρης Παναγιωτίδης