Εκατογραφία – Γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Σειρά πεντάλεπτων επεισοδίων παραγωγής ΕΡΤ3 2012
Τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης δίνουν την ευκαιρία στη σειρά με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά να κατασκευάσει το χάρτη ενός αιώνα της πόλης. Γεγονότα, πρόσωπα και τόποι μνήμης της Θεσσαλονίκης, μια ιδιότυπη γεωγραφία. Τα μικρής διάρκειας επεισόδια προσπαθούν καθένα τους να συστήσουν το τι κρύβεται πίσω από μια Θεσσαλονίκη, που φαινομενικά όλοι γνωρίζουμε. Τι κρύβεται πίσω από ανθρώπους και συμβάντα, που θα μπορούσε να έχει σημασία, αλλά δεν είναι κτήμα της κοινής γνώσης. Ένα πρώτο μέρος των επεισοδίων επικεντρώνεται στα ιστορικά συμβάντα που έλαβαν χώρα στην περιοχή λίγο πριν και λίγο μετά την Απελευθέρωση. Συγχρόνως, δραστηριότητες της πόλης, όπως οι ομάδες της, το λιμάνι της ή η Διεθνής Έκθεση, που ξεκινούν την ίδια περίοδο και διασχίζουν έναν αιώνα, παρουσιάζονται κι αυτές, ώστε να συμπληρωθεί ο χάρτης. Τα γεγονότα παρουσιάζονται από τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά, βασισμένα σε δικά τους σενάρια και αναπτυγμένα με τον τρόπο της σύντομης συζήτησης και με την υποστήριξη του ανάλογου οπτικού υλικού.

 

Eπεισόδιο 90:  Γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Ξεκινώντας κάποιος μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη από τα χαράματα ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας μπορεί να γευτεί μια σειρά από γαστριμαργικές απολαύσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για τον πατσά της, τις ανατολίτικες γεύσεις της, τα εστιατόρια με τις σπιτικές συνταγές τους, αλλά πάνω απ’ όλα για το κουλούρι της και φυσικά για το φραπέ της. Λίγοι γνωρίζουν ότι αποτελεί και την έδρα της πρώτης παρασκευής του, ως τυχαίο γεγονός, κάποιο ζεστό καλοκαίρι του 1958.

 

Παραγωγή:ERT3
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Μουρτζόπουλος
Σενάριο – παρουσίαση: Πάνος Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Ηλιάδης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννος Αιόλου