Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κυβέρνηση άφησε, μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και τους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη, ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξήγησε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του συντονιστικού οργάνου της ΕΚΙΕΑ με αντιπροσωπεία της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δυνάμεις της ΕΚΙΕΑ θα συμμετέχουν στην επιτροπή στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του.

Ο κ. Κουβέλης συγκρίνοντας την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το σήμερα σημείωσε ότι «δεν υφίστανται οι λόγοι οι οποίοι διαφοροποίησαν την επιλογή μας τότε από εκείνο το οποίο αναφέρονταν ως ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκεκριμένη στροφή, εντάχθηκε απόλυτα στην πολιτική λογική της ευρωπαϊκής πορείας, υπηρέτησε και υπηρετεί τη σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Αναφορικά με το θέμα των πολιτικών συμμαχιών έκανε λόγο για «πολιτικό διπολισμό που έχει αρχίσει να συγκροτείται στη χώρα». Αναφέρθηκε στους δύο πόλους λέγοντας ότι υπάρχει ο νεοφιλελεύθερος συντηρητικός, με κυρίαρχο στοιχείο την παρουσία της ΝΔ, στον οποίο συμπαρατάσσονται και δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο προοδευτικός πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι ανένταχτες και θα μπορούσαν να σχηματοποιηθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι την ευθύνη της διαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου την έχει –κατά κύριο λόγο- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σημείωσε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι δημόσιος καθώς η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι υπόθεση που αφορά κάποιους ειδικούς αλλά ολόκληρη την κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ευθύνη για την απουσία ενός τέτοιου διαλόγου θα είναι βαρύτατη για όποιον την επιλέγει». Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Με αφορμή την αποστροφή του βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη –ο οποίος, απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής, δήλωσε «καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ, γιατί είχε ανθρώπους σαν και εσάς που λειτουργούν ως φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ»- ο κ. Κουβέλης σχολίασε: «καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ και δικαιολογεί απόλυτα όλα εκείνα τα οποία πράξαμε και αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση της τότε εποχής». Παράλληλα, ξαναθύμισε ότι το ”μαύρο” στην ΕΡΤ «ήταν μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν είχε καμία σχέση με όσα δημόσια διατυπώνονταν ότι, δήθεν, το κλείσιμο της αποσκοπούσε και είχε ως στόχευση την αναδιάρθρωσή της».