Η εκατονταετία ελευθερίας της Λέσβου και της Λήμνου – Β’ ΜΕΡΟΣ

Ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών, με θέμα την απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου, που παράγονται από το πολιτιστικό σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» σε συνεργασία με την ΕΡΤ3 και αποτελούν τους δύο σταθμούς της Λεσβιακής ελευθερίας.
Το πρώτο από τα δύο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην απελευθέρωση-κατάληψη είναι ο επίσημος πολιτικοστρατιωτικός όρος- της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης, που πραγματώθηκε στις 8 Νοεμβρίου και του Πλωμαρίου, της δεύτερης σε πληθυσμό και εμποροβιομηχανική δραστηριότητα παραλιακής πόλης του νησιού που ακολούθησε στις 10 Νοεμβρίου και το δεύτερο στην μάχη του Κλαπάδου, που έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 1912 και σήμανε την απελευθέρωση του βορειοδυτικού μέρους του νησιού.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ ταξιδεύει και στη Λήμνο, στο φυσικό λιμάνι της οποίας, το Μούδρο, ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος που με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», είχε αποκλείσει τον τουρκικό στόλο στον Ελλήσποντο, από τον οποίο δεν τολμούσε να βγει στο Αιγαίο.
Τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, που ήταν εγκατεστημένος εκεί με το επιτελείο του και το βασικότερο τμήμα του στόλου, επισκέφθηκε εκεί αντιπροσωπεία του Εθνικού Κομιτάτου, που είχε συγκροτηθεί στη Λέσβο, προκειμένου να τον πείσει να επισπεύσει την απόβασή του στη Λέσβο, ώστε να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να σημειωθούν, λόγω της ανυπομονησίας και του εκνευρισμού που είχε καταλάβει τους κατοίκους του νησιού.
Τα σενάρια των ντοκιμαντέρ, που βασίζονται εν πολλοίς, στο επετειακό λεύκωμα της «Λέσχης Πλωμαρίου » , «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», που κυκλοφορεί από τον περασμένο Νοέμβριο, έγραψαν οι Ξενοφών Μαυραγάνης, Αριστείδης Φρυδάς και Νίκος Παπαδέλλης, με την συμβολή του Νίκου Βολωνάκη, όσον αφορά το μέρος της Λήμνου, η σκηνοθεσία και η αφήγηση ανήκει στον Ανδρέα Σεφτελή, οπερατέρ είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μουσικοί επιμελητές οι Νίκος Ανδρίκος και Γιώτης Φρυδάς.
Στην ιστορική αφήγηση των γεγονότων παρεμβαίνουν σημαντικοί άνθρωποι της πνευματικής Λέσβου όπως οι Παναγιώτης Σκορδάς, Μάκης Αξιώτης, Αριστείδης Καλάργαλης, Στρατής Αναγνώστου, Νικόδημος Παυλόπουλος, ηγούμενος της μονής Λειμώνος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της απελευθέρωσης, Αριστείδης Τσοτρούδης, ιστορικός της Λήμνου, ο φημισμένος «Κεχαγιάς» της Λήμνου Νάσος Κοτσιαναδέλης και οι σεναριογράφοι.
Τα ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στην ιστορία της απελευθέρωσης από την δημοσιογραφία και την λογοτεχνία της εποχής και εμφανίζονται για πρώτη φορά η σφραγίδα και η σημαία της «Λεσβιακής Φάλαγγος», στρατιωτικού σήματος, που σχηματίσθηκε από Λέσβιους της διασποράς και έλαβε μέρος στις διεξαχθείσες μάχες.

Β’ ΜΕΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Ανδρέα Σεφτελή
H αφήγηση ανήκει στον Ανδρέα Σεφτελή, οπερατέρ είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μουσικοί επιμελητές οι Νίκος Ανδρίκος και Γιώτης Φρυδάς