ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – Μονή Ευαγγελισμού – Σκόπελος

Σειρά παραγωγής ΕΡΤ3 2009-2010 που θα ολοκληρωθεί σε 22 ημίωρα επεισόδια.
Τα ιερά προσκυνήματα, τόποι ευλογίας, δεν τοποθετούνται μόνο στο χώρο και στο χρόνο που τα ανέδειξε και τα περιβάλλει, αλλά και σε μια άλλη διάσταση εκείνης του επικοινωνιακού στοιχείου με το Θείο. Η εκπομπή δεν στοχεύει να προβάλλει τα δομικά συστατικά της αρχιτεκτονικής των ιστορικών μνημείων απλά ως μουσειακά εκθέματα, αλλά επιχειρεί να μεταδώσει το βίωμα της αποκάλυψης της κοινωνίας με το Θεό, μέσα από την καταγραφή της διηνεκούς σχέσης του προσώπου και του θείου στο χρόνο. Τα «Ιερά μονοπάτια» απευθύνονται στο σύγχρονο άνθρωπο που συντάσσεται τον κόσμο της ύλης αλλά παράλληλα επιθυμεί την είσοδο του στον κόσμο του πνεύματος, μέσα όμως από μια σύγχρονη ματιά, τη ματιά κάθε καρδιάς διψασμένης για πνευματικότητα στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας.

Μονή Ευαγγελισμού – Σκόπελος

ΤΙστορικά μοναστήρια της Σκοπέλου και ενός γειτονικού ερημονησιού επισκέπτεται η εκπομπή. Πρώτος σταθμός της εκπομπής είναι η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, μετόχι της Αθωνικής Μονής Ξηροποτάμου, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, που σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, τα «Ιερά Μονοπάτια» φτάνουν στο Ναό της Επισκοπής της Χώρας, μία μονόκλιτη βασιλική του 16ου – 17ου αιώνα, που, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, προϋπήρξε βασιλική του έτους 1078.
Τελευταίος σταθμός είναι το μοναστήρι που βρίσκεται στο μεγαλύτερο από τα ερημονήσια βόρεια της Σκοπέλου, στην Κυρά Παναγιά. Το νησί ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της. Μοιάζει περισσότερο με μικρό φρούριο, θυμίζοντας τις εποχές που οι πειρατές λυμαίνονταν την περιοχή.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Λάμπρου
Εκτέλεση παραγωγής : «ΗΔΥΜΕΛΟΝ»