Κρόκος: Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Ο κρόκος ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εκτός από τη νοστιμιά του είναι φημισμένο και για τις πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει ,χάρη σε δύο ιδιότητες , την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Κοζάνης καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα. Το κάθε στρέμμα αποδίδει από 700 γραμμάρια μέχρι 1 κιλό κρόκο τον χρόνο. Με την κροκοκαλλιέργεια καταπιάνονται 1000 οικογένειες, ενώ 5.000-6.000 χιλιάδες άτομα απασχολούνται στη συγκομιδή του προϊόντος

Ρεπορτάζ Ελένη Καμπάκη