ΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ – Δέλτα Έβρου

Στους βιότοπους της Μακεδονίας και της Θράκης ταξιδεύει τους θεατές η σειρά αυτή. Από τις Πρέσπες των πελεκάνων και των ασκηταριών, στην παραδεισένια Κερκίνη.
Από τον εκπληκτικό βιότοπο δυτικά του Θερμαϊκού, στο ζωογόνο Νέστο και το όμορφο Δέλτα του. Από τις μικρές και μεγάλες λίμνες της Μακεδονίας, στις ντυμένες με μύθο και μυστήριο λίμνες και λιμνοθάλασσες της Θράκης. Από το πλούσιο σε σχηματισμούς και μορφές ζωής Δέλτα του Έβρου, στη Δαδιά και το δάσος των αρπακτικών. Με φόντο συγκλονιστικά πολλές φορές τοπία, η κάμερα παρατηρεί τη ζωή στους βιότοπους αυτούς, τη ζωή που αναπτύσσεται, τη ζωή που απειλείται, τη ζωή που επιμένει και που είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε τη διατήρησή της.

Eπεισόδιο 4 : Δέλτα Έβρου

Το Δέλτα του ποταμού ΄Έβρου, είναι ένας από τους πιο σπάνιους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Ένας παράδεισος για τη διαβίωση των πουλιών και των ζώων , συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας και αποτελεί τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής σπάνιων πτηνών της Ευρώπης που τείνουν να εξαφανιστούν . Η αξία και η σημασία του Δέλτα ξεπερνά τα όρια του Έβρου και γίνεται πολύτιμη εθνική κληρονομιά. Είναι ο πρώτος σε σειρά σπουδαίος τόπος από τους 11 υγρότοπους που η χώρα μας ανέλαβε τη διεθνή υποχρέωση να προστατέψει, σύμφωνα με τη συνθήκη του Ramsar 1971. Μέχρι σήμερα 263 διαφορετικά είδη πουλιών φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή περνούν από το Δέλτα, αριθμός πολύ σημαντικός. Ανάμεσα ερωδιοί, χαλκόκοτες, κορμοράνοι, πάπιες, αγριόκυκνοι, φλαμίγκος, κ.α.

Διάρκεια: 30′
Σκηνοθέτης: Στέργιος Μήττας – Δημήτρης Καραθανάσης-Απόστολος Τσιτσούλης
Επιμέλεια – κείμενα : Γρηγόρης Γκίνος
Επιστημονικός σύμβουλος: Δέσποινα Βώκου