ΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ – Πρέσπες , η ανάσα της ψυχής

Στους βιότοπους της Μακεδονίας και της Θράκης ταξιδεύει τους θεατές η σειρά αυτή. Από τις Πρέσπες των πελεκάνων και των ασκηταριών, στην παραδεισένια Κερκίνη.
Από τον εκπληκτικό βιότοπο δυτικά του Θερμαϊκού, στο ζωογόνο Νέστο και το όμορφο Δέλτα του. Από τις μικρές και μεγάλες λίμνες της Μακεδονίας, στις ντυμένες με μύθο και μυστήριο λίμνες και λιμνοθάλασσες της Θράκης. Από το πλούσιο σε σχηματισμούς και μορφές ζωής Δέλτα του Έβρου, στη Δαδιά και το δάσος των αρπακτικών. Με φόντο συγκλονιστικά πολλές φορές τοπία, η κάμερα παρατηρεί τη ζωή στους βιότοπους αυτούς, τη ζωή που αναπτύσσεται, τη ζωή που απειλείται, τη ζωή που επιμένει και που είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε τη διατήρησή της.
Eπεισόδιο 2

Στο σύνορο τριών χωριών, στη μέση μιας περιοχής βαθιά σημαδεμένης από την ιστορία, οι Πρέσπες των πελεκάνων και των ερωδιών , των σπηλαίων, των ασκητριών και των μικρών ψαράδικων χωριών, προσφέρουν μια εμπειρία που πάει πέρα από τις αισθήσεις. Είναι ανάσα ψυχής .Μέσα από την αβίαστη αποτύπωση της ομορφιάς του τοπίου, μέσα από μνήμες ιστορικές και αφηγήσεις από μύστες των Πρεσπών, το ντοκιμαντέρ αυτό αποπειράται να μεταφέρει στην θεατή την υπερβατική εμπειρία που αποτελεί η συνάντηση με τον τόπο αυτό.

Σκηνοθεσία: Στέργιος Μήττας
Σύμβουλος: Γ. Κατσαδωράκης
Αφήγηση: Μαρία Κουφοπούλου
Φωτογραφία: Γιώργος Στύλος
Μοντάζ: Αργύρης Βίλδος

Διάρκεια: 30′
Σκηνοθέτης: Στέργιος Μήττας – Δημήτρης Καραθανάσης-Απόστολος Τσιτσούλης
Επιμέλεια – κείμενα : Γρηγόρης Γκίνος
Επιστημονικός σύμβουλος: Δέσποινα Βώκου