Περιγραφή Εκπομπής

 

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες πρώτης γενιάς υπολογίζεται ότι ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό- από αυτούς, περίπου διακόσιες χιλιάδες έφυγαν από το 2010 και μετά. Αυτή η ‘διαρροή εγκεφάλων’ ή αλλιώς brain drain, όπως αποκαλείται διεθνώς, είναι το θέμα της εκπομπής Password με τον Φώτη Καφαράκη, που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και την επόμενη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου στις 19.00 από την συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η εκπομπή ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ και συνάντησε μορφωμένους και ταλαντούχους νέους και νέες που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα. Εξηγούν ποιοι άλλοι παράγοντες, πέρα από την οικονομική κρίση, τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, εκμυστηρεύονται τις πικρίες αλλά και τα όνειρά τους και εξηγούν κάτω από ποιες συνθήκες θα έκαναν το ταξίδι της επιστροφής.

Στην κάμερα του Password μιλούν ακόμα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Ελλάδα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο Γ.Γ του Υπ. Οικονομικών και ειδικός στο θέμα του brain drain Λόης Λαμπριανίδης, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό: ανάμεσά τους ο Άρης Πατρινός, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την αποκωδικοποίηση του DNA, και ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος αναπτύσσει ανοσοθεραπείες και εμβόλια για το AIDS και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ακολουθήστε την εκπομπή

Password

|