ΕΡΤ3 – “ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ”: 1ο “COΟPEN AIR FESTIVAL” ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ – 2º μέρος (trailer)

ΔΕΥΤΕΡΑ  10/12/2018, στις 19:00

Η εκπομπή παρουσιάζει δράσεις που πραγματοποιούν από κοινού άνθρωποι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιβάλλον, εργασία, κοινά αγαθά, δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και άλλα, διεκδικούν αξιοπρέπεια και μας παρακινούν να βγούμε από την ιδιώτευση και την απάθεια.
Πρόκειται για προσπάθειες που οργανώνονται από τους ίδιους τους δρώντες, προωθούν την ισότιμη και οριζόντια συνεργασία για το συλλογικό και κοινωνικό όφελος και αποτελούν βιωματική γνώση που διαμοιράζεται ελεύθερα, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που αυτενεργούν.

Eπεισόδιο 2

Γνωρίζουμε τα μέλη ενός ακόμη συνεργατικού εγχειρήματος που συμμετείχαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Τα μέλη του συνεταιριστικού καφέ –παντοπωλείου – χώρου εκδηλώσεων «Το Ωραίον Ντεπώ», μοιράζονται την εμπειρία τους για το συνεργατισμό και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία. Επίσης, γνωρίζουμε πρακτικές ενδυνάμωσης των συλλογικών εγχειρημάτων, μέσα από την αυτοδιαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων.
Στο 1ο φεστιβάλ συνεργατισμού “CoΟpen Air Festival”, που έγινε στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, συλλογικά εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν ότι η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ως μια πρόσκαιρη απάντηση στην κρίση. Αντίθετα, όπως σημείωσαν, μπορεί να είναι το πεδίο όπου η κοινωνία θα δημιουργήσει τις δικές της προτάσεις για μια πιο δίκαιη, δημοκρατική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, μέσα από την αυτοδιαχείριση στην παραγωγή και στις αποφάσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η δικτύωση για την απεξάρτηση των εγχειρημάτων της ΚΑΛΟ από επιδοτήσεις, δανεισμό και το υπάρχον σύστημα παραγωγής και διανομής προϊόντων, καθώς και η διασύνδεσή τους με τα κοινωνικά κινήματα.

 

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος
Δημοσιογραφική ομάδα: Στέλιος Νικητόπουλος, Πάνος Κάσαρης

MENU