ΕΡΤ3 – ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΤΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Α’ Τηλεοπτική μετάδοση (trailer)

Σάββατο  18/05/2019, στις 19:00

Η εκπομπή παρουσιάζει δράσεις που πραγματοποιούν από κοινού άνθρωποι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιβάλλον, εργασία, κοινά αγαθά, δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και άλλα, διεκδικούν αξιοπρέπεια και μας παρακινούν να βγούμε από την ιδιώτευση και την απάθεια.
Πρόκειται για προσπάθειες που οργανώνονται από τους ίδιους τους δρώντες, προωθούν την ισότιμη και οριζόντια συνεργασία για το συλλογικό και κοινωνικό όφελος και αποτελούν βιωματική γνώση που διαμοιράζεται ελεύθερα, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που αυτενεργούν.

Eπεισόδιο 19:  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΤΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για την υποστήριξη των ανακτημένων επιχειρήσεων στην Αργεντινή και όλο τον κόσμο, απευθύνουν οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου Τσιλαβέρτ στο Μπουένος Άιρες, που είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εγχειρήματα κατάληψης και αυτοδιαχείρισης μέσων παραγωγής στη Λατινική Αμερική. Ένας από αυτούς, ο Plácido Peñarrieta, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Και μίλησε στο Αντιδραστήριο για το πώς η ανάκτηση και αυτοδιαχείριση στη χώρα του έχει εξελιχθεί σε κίνημα, με τους εργαζόμενους να απαντούν με τον τρόπο αυτό, στις αποφάσεις των εργοδοτών να οδηγούν τις επιχειρήσεις σε πτώχευση, όχι μόνο μεμονωμένα αλλά και μέσα από τις δικτυώσεις και ομοσπονδίες που δημιουργούν. Τα εγχειρήματά τους δίνουν διαρκή μάχη απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος και στον νεοφιλελευθερισμό, που όπως σημειώνει ο κ. Peñarrieta, την περίοδο αυτή στην Αργεντινή, δείχνουν το πιο σκληρό πρόσωπό τους.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Τσέπος, Άρης Παναγιωτίδης

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος

Παραγωγή: ERT3

https://www.ertflix.gr/shows/antidrastirio/