ΕΡΤ3 – Η ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ) – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (trailer)

ΠΕΜΠΤΗ  11/04/2019 στις 23:00
ΤΗΕ THIRD OPTION”

Έτος παραγωγής: (2017)
Ντοκιμαντέρ παραγωγής Navigator Film, Αυστρία 2017, διάρκεια 75’.
Η νέα τεχνολογία δημιουργεί νέα ηθικά διλήμματα. Και ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που εξετάζει η αυστριακή ταινία «Η τρίτη επιλογή» – σχετίζονται με τον προγεννητικό έλεγχο. Τι κάνετε αν ο έλεγχος σας αποκαλύψει ότι το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της σύγχρονης κοινωνίας για κανονικότητα; Μια οδυνηρή ερώτηση που όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Στη σύγχρονη δυτική κοινωνία, οι προγεννητικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στο 85-90% των εγκυμοσύνων. Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται ανωμαλίες, πάνω από το 90% των ανθρώπων επιλέγουν την έκτρωση – μια απόφαση που πέφτει κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες στο όνομα της αυτοδιάθεσης αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ ενός παιδιού με αναπηρία και ενός νεκρού παιδιού. Όμως πριν από 50 χρόνια ένα παιδί με αναπηρία ήταν πεπρωμένο, απλά έπρεπε να το δεχτείτε.
Αλλά πού βρίσκεται το όριο μεταξύ κανονικότητας και αναπηρίας;
Πού ξεκινά η πρόθεση να αποφευχθεί ο τεράστιος πόνος και πού η ευγονική;
Τι σημαίνει η ελευθερία επιλογής σε μια κοινωνία που δεν αποδέχεται την ποικιλομορφία;
Τι θα συνέβαινε αν η κοινωνία δεν απέκλειε αλλά αποδεχόταν την ποκιλομορφία?
Μία γυναίκα και ένας άντρας μας εισάγουν με ψυχραιμία στις δικές τους εμπειρίες μακριά από το είδωλο της πραγματικότητας του δυτικού κράτους κοινωνικής πρόνοιας.

Σκηνοθεσία: Thomas Fürhapter

Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο για 14 μέρες στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ.