ΕΡΤ3 – «ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»: Αργυρούπολη Ρεθύμνης (trailer)

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/07/2019, στις 13:30

Έτος παραγωγής: (2019)

Ταξιδιωτική εκπομπή. Η αγαπημένη κι επιτυχημένη εκπομπή της περιφέρειας «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει στις οθόνες της ΕΡΤ3, μετά από απουσία χρόνων με καινούρια επεισόδια.
Φέτος η «Κυριακή στο Χωριό», θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να μας μεταφέρει τον παλμό της νεολαίας, των αγροτών, των συνεταιρισμών, των συλλόγων, των νέων επιχειρηματιών, όλων δηλαδή αυτών που ζουν στην περιφέρεια, δημιουργούν και στηρίζουν τον τόπο τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Ανανεωμένη, με υψηλής ευκρίνειας εικόνα και εμπλουτισμένη θεματικά με καινούρια ενδιαφέροντα αφιερώματα, η «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει δυναμικά με σύμμαχο το τηλεοπτικό κοινό, για να δώσει παλμό σε ήσυχα τοπία. Να δείξει ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να ζήσουμε στη γη μας, να χτίσουμε εδώ τη ζωή μας.
Μια περιπλάνηση όλων των αισθήσεων, μια βόλτα σε άγνωστες γωνιές του τόπου μας. Μια «πραγματική» Κυριακή, γιορτή.
Επιστροφή στους ανθρώπους της περιφέρειας, στα ήθη και έθιμα, στη ζωή της υπαίθρου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

 

Eπεισόδιο 8: Αργυρούπολη Ρεθύμνης

Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Λάππας, στέκει λαμπερό στολίδι του Νομού, αφού έχει βραβευτεί ως «ο καθαρότερος οργανωμένος παραδοσιακός οικισμός» το 2008 από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης. Ένα χωριό με εμφανείς τις βενετσιάνικες επιρροές στα κτίρια του, γεμάτο εκκλησιές, που χαρίζουν μια ξεχωριστή ομορφιά και όψη.
Αναβιώνουμε μαζί με πλήθος πιστών στον Ναό των Αγίων Πέντε Παρθένων, το έθιμο των κτηνοτρόφων, πως δηλαδή ευλογούν τα πρόβατα, σ’ ένα τελετουργικό που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου.
Μαγειρεύουμε το ξακουστό «γαμοπίλαφο», ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κρητικά εδέσματα και μέσα από τη διαδικασία της γευσιγνωσίας λαδιού, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές γεύσεις του, με τη νοοτροπία μιας Γαλλίδας σταρ.
Τέλος, αφηνόμαστε στη μαγεία του Πεντοζάλι, του Μαλεβιζιώτη και άλλων κρητικών χορών και τραγουδάμε κρητικά, ριζίτικα, μοναδικά στην φιλόξενη πλατεία του χωριού.

https://www.ertflix.gr/category/ert3/kyriaki-sto-chorio/

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα
Ρεπορτάζ: Φανή Αρβανιτίδου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παραγωγή: ERT3