ΕΡΤ3 – «ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»: Κούρεντα Ιωαννίνων (trailer)

ΚΥΡΙΑΚΗ  24/03/2019, στις 13:30

Έτος παραγωγής: (2018)

Ταξιδιωτική εκπομπή. Η αγαπημένη κι επιτυχημένη εκπομπή της περιφέρειας «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει στις οθόνες της ΕΡΤ3, μετά από απουσία χρόνων με καινούρια επεισόδια.
Φέτος η «Κυριακή στο Χωριό», θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να μας μεταφέρει τον παλμό της νεολαίας, των αγροτών, των συνεταιρισμών, των συλλόγων, των νέων επιχειρηματιών, όλων δηλαδή αυτών που ζουν στην περιφέρεια, δημιουργούν και στηρίζουν τον τόπο τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Ανανεωμένη, με υψηλής ευκρίνειας εικόνα και εμπλουτισμένη θεματικά με καινούρια ενδιαφέροντα αφιερώματα, η «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει δυναμικά με σύμμαχο το τηλεοπτικό κοινό, για να δώσει παλμό σε ήσυχα τοπία. Να δείξει ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να ζήσουμε στη γη μας, να χτίσουμε εδώ τη ζωή μας.
Μια περιπλάνηση όλων των αισθήσεων, μια βόλτα σε άγνωστες γωνιές του τόπου μας. Μια «πραγματική» Κυριακή, γιορτή.
Επιστροφή στους ανθρώπους της περιφέρειας, στα ήθη και έθιμα, στη ζωή της υπαίθρου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Eπεισόδιο 11: Κούρεντα Ιωαννίνων

Πράσινες κατάφυτες οροσειρές και πανέμορφες κοιλάδες περιβάλλουν τα Κούρεντα , μια από τις τέσσερις επαρχίες που αποτελούσαν παλιά το νομό Ιωαννίνων. Πολλά έχουν γραφτεί για τα 88 χωριά της.
Ένας τόπος με πλούσια κτηνοτροφία αλλά και γεωργία, που διατηρούσε Σχολαρχείο στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας , κρατώντας έτσι ζωντανή τη γνώση και την παράδοση.
Ένα χωριό που σήμερα απολαμβάνει με ηρεμία και χαλαρούς ρυθμούς το ηλιόλουστο και γραφικό τοπίο που βρίσκεται ολόγυρα του.
Εμείς πλένουμε στρωσίδια στον εν λειτουργία Νερόμυλο του Δεσποτικού, σ’ ένα πανέμορφο πέτρινο κτίσμα, επισκεπτόμαστε τις Μονές Αγίου Δημητρίου Διχουνίου και Παναγίας Ραϊδιώτισσας, δυο πραγματικά στολίδια του Μοναστηριακού μας πλούτου και αγναντεύουμε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, από την βόρεια ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου.
Ανεβαίνουμε στις λοφοπλαγιές και μαθαίνουμε πως είναι η ζωή για έναν νέο που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και τέλος γνωρίζουμε τα μυστικά που κράτησαν μόνιμα στην Ελλάδα μια Γερμανίδα μετανάστρια.

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα
Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή Χατζοπούλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παραγωγή: ERT3