ΕΡΤ3 – «ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»: Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων (trailer)

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/03/2019, στις 13:30

Έτος παραγωγής: (2018)

Ταξιδιωτική εκπομπή. Η αγαπημένη κι επιτυχημένη εκπομπή της περιφέρειας «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει στις οθόνες της ΕΡΤ3, μετά από απουσία χρόνων με καινούρια επεισόδια.
Φέτος η «Κυριακή στο Χωριό», θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να μας μεταφέρει τον παλμό της νεολαίας, των αγροτών, των συνεταιρισμών, των συλλόγων, των νέων επιχειρηματιών, όλων δηλαδή αυτών που ζουν στην περιφέρεια, δημιουργούν και στηρίζουν τον τόπο τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Ανανεωμένη, με υψηλής ευκρίνειας εικόνα και εμπλουτισμένη θεματικά με καινούρια ενδιαφέροντα αφιερώματα, η «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει δυναμικά με σύμμαχο το τηλεοπτικό κοινό, για να δώσει παλμό σε ήσυχα τοπία. Να δείξει ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να ζήσουμε στη γη μας, να χτίσουμε εδώ τη ζωή μας.
Μια περιπλάνηση όλων των αισθήσεων, μια βόλτα σε άγνωστες γωνιές του τόπου μας. Μια «πραγματική» Κυριακή, γιορτή.
Επιστροφή στους ανθρώπους της περιφέρειας, στα ήθη και έθιμα, στη ζωή της υπαίθρου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Eπεισόδιο 12: Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Κάπου ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, τα Μεγάλα Καλύβια έχτισαν τη δικιά τους ιστορία, μέσα από αντίσταση και αγώνες σε κάθε μορφής δυνάστη.
Κάποτε τσιφλίκι του Αλή Πασά, μετέπειτα κτήμα του Κωνσταντίνου Ζάππα, περιήλθαν τελικά στο ελληνικό δημόσιο το 1892.
Χωριό με πλούσια γεωργική παραγωγή δε θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στους αγώνες του αγροτικού κινήματος για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και την απόδοσή τους στους ακτήμονες αγρότες .
Τόπος πλούσιος σε παράδοση και γεύσεις, σε ήθη και έθιμα καραγκούνικα.
Επισκεπτόμαστε το «Κονάκι», το Λαογραφικό Μουσείο, στην πλατεία του χωριού και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις παραδοσιακές καραγκούνικες φορεσιές και την προέλευση τους.
Κάνουμε βόλτα με άλογα της περίφημης θεσσαλικής φυλής, απογόνους του Βουκεφάλα, κι αφού γίνουμε για λίγο παιδιά, παίζοντας παιχνίδια ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου, δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις.
Τέλος στο γήπεδο Μεγάλων Καλυβίων, στο 5ο Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων, παρακολουθούμε μαζί με χιλιάδες κόσμου δεκάδες χορευτές να ξεδιπλώνουν μπροστά μας ρυθμούς και χρώματα αιώνων.

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα
Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή Χατζοπούλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παραγωγή: ERT3