Αυτοκρατορίες των ζώων | Εισβολή

Επεισόδιο 4ο – Θαλάσσιοι λέοντες, αρουραίοι, νυχτερίδες.

Ανεπιθύμητοι καλεσμένοι. Χρησιμοποιώντας τον τεράστιο αριθμό τους για να διεκδικήσουν μια περιοχή, κάποιες ομάδες ζώων θεωρούνται «μάστιγα». Αλλά η ίδια η επιβίωσή τους μπορεί να εξαρτάται από την εύρεση ενός σπιτιού όπου δεν είναι καλοδεχούμενοι.

Οι αρσενικοί θαλάσσιοι λέοντες της Καλιφόρνιας μετά την αναπαραγωγική περίοδο αναζητούν στεριά για να συρθούν έξω και να αναπαυθούν. Δημιουργούν έναν θορυβώδη συνωστισμό στην Προκυμαία 39 του Σαν Φρανσίσκο.Εκεί τρέφονται αδηφάγα, ξεκουράζονται, μαλώνουν, επιβάλλονται και με τη δυνατή φωνή τους καταλαμβάνουν την αποβάθρα μιας πολύβουης μεγαλούπολης.

Ο κοινός καστανός αρουραίος πιστεύεται ότι κατάγεται από τη βόρεια Κίνα και εξαπλώθηκε στον κόσμο με μέσο τα πλοία. Λέγεται ότι στην πόλη ζουν τόσοι αρουραίοι όσοι και άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία κατοικούν 81 εκατομμύρια αρουραίοι. Δηλαδή 1,3 αρουραίοι ανά άνθρωπο! Η ικανότητα των αρουραίων να εισβάλλουν οποιοδήποτε τόπο ζουν οι άνθρωποι οδήγησε στη δημιουργία μίας από τις πιο επιτυχημένες ζωικές αυτοκρατορίες στη Γη.

Μην επιτρέψετε στο όνομα να σας ξεγελάσει: η γκριζοκέφαλη ιπτάμενη αλεπού είναι στην πραγματικότητα νυχτερίδα. Και μάλιστα, μεγάλη νυχτερίδα, μία από τις πιο μεγαλόσωμες στον κόσμο. Άλλοτε ενδημικό είδος των δασικών περιοχών της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, ο αριθμός τους μειώνεται. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, λόγω των συρρικνούμενων επιλογών οικότοπου μετακινούνται σε περιοχές με περισσότερη τροφή και υψηλότερες θερμοκρασίες: στην πόλη της Μελβούρνης. Κουρνιάζουν σε βάσεις εκατοντάδες ως και δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες, δημιουργώντας πλέον μια μόνιμη αποικία.

( Διαθέσιμο έως 04/08/2020 )