Αυτοκρατορίες των ζώων | Οικογένεια

Επεισόδιο 1ο – Μακάκοι (μαϊμούδες), φλαμίνγκο, μανάτοι.

Κάθε αυτοκρατορία χρειάζεται ένα σχέδιο διαδοχής. Η απόκτηση απογόνων και το μεγάλωμά τους είναι κρίσιμα για την επιβίωση όλων των ειδών.

Σε κάποιους κοινωνικούς κύκλους, η ανατροφή των παιδιών είναι ομαδική υπόθεση.

Σε άλλους, ο μεμονωμένος γονιός είναι το μόνο που χωρίζει το ευάλωτο μικρό από τις απειλές της άγριας ζωής.

Οι βερβερικοί μακάκοι, στα Στενά του Γιβραλτάρ, είναι τα μοναδικά πρωτεύοντα που ζουν ελεύθερα στην Ευρώπη. Κατέκτησαν τα στενά πριν από εξακόσια χρόνια. Μέρος του μυστικού της επιτυχίας τους είναι η «αλλογονική φροντίδα». Οι πατεράδες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανατροφή των μικρών. Αλλά δεν προσέχουν μόνο τα δικά τους, βοηθούν στο μεγάλωμα των μικρών όλης της φυλής.

Τα φλαμίνγκο ζουν μαζί ανά χιλιάδες στο νησί του Μπονέρ. Αλλά είναι λιγότερο έκφυλα από τις μαϊμούδες του Γιβραλτάρ. Πολλά ζευγάρια ζευγαρώνουν ισόβια. Και σαν τους μακάκους, ολόκληρη η αποικία βοηθά στη διατροφή και προστασία των μικρών.

Στη νότια Φλόριντα, όχι μακριά από τις περιοχές αναπαραγωγής του φλαμίνγκο, ο μανάτος είναι πιο μοναχικό πλάσμα. Οι μικρές συναθροίσεις τους είναι λιγότερο δομημένες. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για αναπαραγωγή, σχηματίζουν «αναπαραγωγικά κοπάδια» όπου, σαν τους μακάκους, δεκάδες αρσενικά «φλερτάρουν» ένα και μόνο θηλυκό. Ωστόσο, όταν γεννηθεί το μωρό, εξαρτάται από τη μητέρα και μόνο από τη μητέρα να μάθει στο βρέφος τις αναγκαίες δεξιότητες για να επιβιώσει.

( Διαθέσιμο έως 04/08/2020 )